Energielabel, Real Parbo vraagt zich af: wat is dat?

Een energielabel zegt van alles over de woning en het verbruik daarvan. Maar waar vindt je het energielabel, wat moet je ermee en hoe werkt het precies ?

Een energielabel heeft twee stadia namelijk voorlopig en definitief. Het voorlopige energielabel is in online in te zien, ook kunt u online het definitieve label aanvragen. Naast het voorlopige- of definitieve label in te zien of aan te vragen is het ook mogelijk het bestaande label te vernieuwen. Dit kan nodig zijn omdat u de woning energiezuiniger heeft laten maken doormiddel van HR++ glas, een nieuwe ketel of omdat u na- isolatie heeft laten aanbrengen.

Het voorlopige energielabel kunt u opzoeken via internet. Het voorlopige energielabel geeft op basis van het bouwjaar, de oppervlakte en de soort woning een inschatting van de huidige situatie. Heeft u bijvoorbeeld een andere, zuinigere ketel laten instaleren kloppen de gegevens op het label niet meer.

Het voorlopige energielabel moet omgezet worden in een definitief label, u bent dit namelijk verplicht anders riskeert u een boete. Het definitieve label kan worden aangevraagd doormiddel van aanmelding met uw DigiD op een website. De gegevens van de woning moeten worden gecontroleerd en waarnodig aangepast. Heeft u foto’s, een factuur of ander digitaal bewijs voor de aanpassing is het raadzaam deze mee te sturen bij de aanvraag.

Het wijzigen van het energielabel gaat via dezelfde website, u geeft aan dat u extra maatregelen heeft getroffen en dit wordt aangepast op het huidige energielabel. Ook bij deze wijziging is het raadzaam eventuele bewijzen mee te sturen.

Waarom het handig is bewijzen mee te sturen is omdat er een deskundige naar deze gegevens kijkt. Dit is geen computer maar zijn energieadviseurs, makelaars of bouwtechnische specialisten. Het goedgekeurde label krijgt u per mail van de Rijksoverheid.

Uiteindelijk gaat voor niets de zon op… het voorlopige energielabel is gratis, deze heeft iedereen dan ook ontvangen van de Rijksoverheid in 2015. Maar voor het definitieve label moeten er een x bedrag betaald worden. Deze worden doorberekend als zijnde ‘administratiekosten van de erkend deskundige’. Wilt u meer informatie ontvangen over dit onderwerp, kijk dan een op Schotgroepisolatie.nl.